Orczy Namiot

Zainspirowany postem o gazetkach Deagostini, w którym było wspomniane o poradniku na orcze namioty z tychże gazetek postanowiłem zrobić taki samemu.

Najpierw trzeba było przygotować podstawkę, tutaj zdecydowałem się na Foam X (płyta kartonowo piankowa), która łatwo się tnie. Minus, to że cały model jest bardzo lekki, jednak podstawka z MDF-u byłaby cięższa i wytrzymalsza, dlatego będę jeszcze musiał to później dociążyć.

Następnie paliki z wykałaczek, przyklejone gorącym klejem (i też troche wbite w podstawkę)
Na to zdjęcie wkradł się “ork dla skali”

Kolejnym krokiem było dodanie materiału samego namiotu, tutaj fajny trik z gazetki - ręcznik papierowy moczymy w mixie fifti/fifti klej PVA/ woda, rozkładamy na palikach i układamy w pożądany kształt. Dużo paplania i ręce w kleju, ale wyszło spoko, po wyschnięciu bardzo twarde. W tym kroku nałożyłem też trochę “gruzu” na podstawkę - użyłem perlitu ogrodniczego, lekko go krusząc i klejąc PVA.

Gdy to wyschło to zacząłem dodawać pourywane skrawki papieru, które najpierw mocno zgniotłem, a później wyprostowałem. Mniej więcej kształtuje je w kształt namiotu tam, gdzie mają iść i kleje super glue. Dodałem też skrawki szmatki, która ma udawać kawałki futer, później pokryłem ją klejem PVA, żeby stwardniała.

I Na ten moment myślę, że to wszystko, czekam aż powysycha i można malować

2 polubienia

Super robota, czekamy na malowanie :smiley:

EDIT: Taki tip, kiedy piszesz temat możesz wstawić taki (już to zrobiłem) co pomoże w wyszukiwaniu tego typu postów w przyszłości :slight_smile:

1 polubienie

dobra robota, czuć vibe starych gazetek :wink:

czekam na pomalowaną wersję

Dociążyłem w środku paroma śrubami, żeby model lepiej się trzymał na stole (na przyszłość lepiej to zrobić przed nałożeniem namiotu :p)
Dodatkowo pomalowałem brzegi podstawki, gdzie wystawała pianka, żeby mi sie nie stopiła od podkładu.

Zapodkladowane. W środku psiknalem czarnym, bo tam raczej nie będę malować, to czarny będzie git wyglądał, w z zewnątrz szary, bo lepiej mi się po takim maluje

1 polubienie

I namiocik gotowy. Eksperyment uznaje za udany i będę robił więcej, żeby była cała mapka w stylu orkowego obozu.

I na koniec humorystycznie:

3 polubienia

Wyszło super! Gratulacje. Najgorsze chyba czekanie aż to się wysuszy za każdym krokiem :smiley:

Wstaw do galerii :wink:

taaak. Najdłużej po nałożeniu tego moczonego papieru, to cały dzień wysychało

Pamiętam że jak robiłem swój to chyba go potraktowałem suszarką

Jest ciąg dalszy, robię cały obóz podobna techniką.

Doszło dużo mniejszych i większych namiotów, każdy unikalny, duży namiot szefa z platformą , klatka trola, wieżyczka, jakaś szopa i ognisko do kiełbasek

1 polubienie