Jak pomalować zbroję Uruk-hai – poradnik Paploka

Oryginalnie opublikowano na: Jak pomalować zbroję Uruk-hai – poradnik Paploka - Bastion LOTR

Uruki to kawał chłopa – a raczej orka – więc ich zbroja też musi wyglądać solidnie, ciężko i bojowo. Poniżej znajdziecie mój sposób na pomalowanie pancerza, który będzie wyglądał realistycznie i złowieszczo.

1. Zacznij od solidnej warstwy czystej czerni.
  2. Pierwsza mieszanka powinna pokryć około 99% powierzchni zbroi – zostaw czarny tylko w najgłębszych zagłębieniach.
  3. Jak gładko to zrobisz, zależy od Ciebie, ale pamiętaj, by rozjaśnienia były ograniczone do mniejszych fragmentów powierzchni.
  4. To etap tuż przed nałożeniem ostatniego rozjaśnienia czystym ciemnoszarym – w moim przypadku zajęło to 11 warstw/mieszanek.

Ja używałem farb Scalecolor: Black i Petroleum Grey, ale oczywiście możesz sięgnąć po dowolną czerń i ciemną szarość. W moich urukach postawiłem na ciepłe, lekko brązowe szarości.

A co, jeśli poszedłeś na łatwiznę i zrobiłeś zbyt duży przeskok między warstwami X i Y? Spokojnie – cofnij się o krok, wymieszaj kolor ciemniejszy niż Y, ale jaśniejszy niż X, i wmaluj go w granicę między nimi. Problem rozwiązany!

Do rozjaśnień używam całego spektrum od ciemnej szarości po biel. Te kolory nie służą do nakładania warstw, tylko do krawędziowych rozjaśnień. Trzymając się mojego ciepłego podejścia do szarości, wybrałem konkretne farby, ale jak zawsze – Ty możesz użyć swoich ulubionych.

Przy blendach nie trzeba przesadzać – ważniejsze jest, by rozjaśnienia krawędziowe były „poszarpane”. Zamiast ciągłych linii maluj je w postaci kropek i krótkich kresek. Sekret udanych glintów? Maluj je jak alfabet Morse’a 😃 Końcowe, białe refleksy nakładam tylko w najostrzejszych punktach, a także w miejscach bliżej punktu skupienia uwagi – np. więcej ich trafi na hełm i okolice twarzy figurki.

Tak oto mamy i fajny, czarny pancerz Uruk-Hai. Poniżej w zestawieniu z resztą malowania.

Więcej ciekawostek możesz zobaczyć na mojej grupie na FB lub Instagramie.

Poradnik napisany przez Paploka. Świetny malarz, któremu zazdroszczę cierpilowści, bo 11 warstw czerni to ja bym nie dał rady malować :slight_smile:

Piękny poradnik, dokładnie tak będę malować swoje modele, ograniczę się jednak do 10 warstw xD

Autorze, zrob koniecznie zbroje morannonów i mordorskich uruk hai

1 polubienie

U Mordorskich Uruk Hai troche nie ma gdzie sie wyżyć modelarsko na zbrojach, bo mało ich widać, jednak głównie jakieś szamty mają :stuck_out_tongue:

To zostają morannony :wink:

Stawiam że na upartego technika jest taka sama lub podobna. Tak czy inaczej morannonów bardzo nie lubię malować.

Lakierujesz na końcu te modele?

Nie mogę się wypowiedzieć za Paploka ale większość osób z którymi rozmawiałem, a które malują na wysokim poziomie, nie lakierują - lakier (troszkę czy nie troszkę) zmienia ostateczny wygląd a czasem nawet może żółknąć.

Osobiście też nie stosuje.

No właśnie. Acale 75 ma szczególnie ładny mat i się zastanawiam czym wylakierowac aby nie zepsuć efektu. Mają swój lakier, może nim spróbuję bo mimo wszystko chcę grac tymi modelami