Armia w jeden wieczór

Oryginalnie opublikowano na: Armia w jeden wieczór - Bastion LOTR

Hej bastionierzy, tu Komisarek. Zaznaczam, że jak sam tytuł sugeruje, nie zobaczycie tutaj armii która wygra jakiekolwiek potyczki malarskie. Nie jest ona piękna, pasuje do stołów średnio… ale jest tematyczna i zrobiona bardzo szybko – a taki właśnie był mój cel.

Żeby nie marnować waszego czasu, zacznijmy może od efektu końcowego. Jak się nie spodoba, to nie musimy czytać dalej 😀

Jako, że był to eksperyment, i nie chciałem marnować zbytnio farbek (a większość modeli to wydruki), postanowiłem, że użyje tanich akrylowych farbek które znalazłem w papierniczym. Nie miałem pojęcia czy to wyjdzie, i byłem bardzo ciekaw czy coś da się z tego ugrać.

Do samego malowania użyłem tylko gąbek od zmywania makijażu. Można je dostać praktycznie wszędzie, ale ja ukradłem żonie 🙂

Następujące zdjęcia pokazują poszczególne etapy gąbkowania. Gąbkę zamaczam w farbie (leciutko), po czym rozprowadzam ją lekkimi dotknięciami o paletę. Następnie nakładam ją na model, także lekko go dotykając.

Z każdą warstwą dodaję troszkę więcej jasnego odcienia

Użyłem trzech ciemnych odcieni: fioletowy (prawie niewidoczny), ciemny niebieski i jasny niebieski. W kolorach ciepłych mamy ciemny czerwony, jaśniejszy, pomarańczowy i żółty.

I tak oto model jest gotowy w minutę. Najlepszy efekt mamy wtedy kiedy poszczególne warstwy wysychają, więc warto gąbkować kilka modeli na raz.

Jeśli chcecie zobaczyć podobny efekt w innym wykonaniu, możecie też je znaleźć tutaj oraz tutaj.

Mam nadzieję że jako tako się podoba 🙂 Planuję jeszcze zbudować makietę dla tej armii, oraz poszerzyć asortyment jednostek i bohaterów by móc też grać Assault on Lothlorien.

Oryginalne ujęcie tematu. Bardzo ciekawy pomysł i klimatycznie modele się prezentują. Efekt padającego światła robi fajną robotę. Szczególnie ekstra to widać w przypadku kadru wykonanego z tyłu. Powodzenia przy dalszych modelach! :wink:

1 polubienie

Dzięks, na bank da się to zrobić lepiej, ale chodziło tutaj o szybkość :smiley:

Mam aerograf, to postaram się pobawić w jakieś OSL jak przyjdzie na to czas. Jak zwykle tylko boję się ugryźć temat :smiley: